5 Pași pentru a gestiona siguranța subantreprenorilor în șantier

Este ora 9 și afară este deja insuportabil de cald. O bere la pet se plimbă printre cei 3 lucrători care se află în curtea fabricii unde a mai rămas de demolat macaraua tip portal. Doar sudorul este angajat legal, ceilalți doi muncitori îl ajută. A semnat fișa SSM acum 2 luni și a fost bucuros că nu l-a plictisit prea mult SSM-istul. În depărtare se aud câinii lătrând și s-ar părea că sunt cam singurei pe platformă. Pot lucra în liniște. Dacă termină până la 3 au timp și de mers la mall.

Și-au pregătit aparatul de tăiat cu oxigaz și încep să taie piciorul macaralei. Planul lor este că macaraua va cădea pe platforma unde în urma cu 20 de ani aceasta încărca și descărca vagoane.

Este ora 10 și tăierea tablei le dă bătăi de cap, tocmai ce li s-a rupt furtunul de oxigen. Sudorul care este și șoferul firmei merge la un depozit să cumpere un furtun nou. Au avut noroc de data asta, unui coleg i-a plecat flacăra pe furtun.

Este deja ora 11 și cu furtun nou și cu bere la pet proaspătă lucrările continuă. Macaraua începe să scârțâie, parcă plânge după vremurile când era utilă. Primul picior este tăiat deja și se pregătesc de al doilea. Fac cu schimbul la tăiere cu aparatul oxigaz. Sudorul se retrage fiindcă l-au sunat rudele să-l anunțe că i-a născut soția cel de-al doilea copil. Mai are un băiețel de un an acasă. Este fericit și își sună părinții să le dea vestea.

Cel de-al doilea picior al macaralei devine din ce în ce mai slab. Parcă este Guliver în țara piticilor. Nu este necesară tăierea completă, când deodată se aude un scârțâit puternic și în câteva secunde  macaraua este la pământ, un zgomot infernal se aude și mai apoi se lasă o liniște totală.

Inima le bate tare și cei doi decid să fugă de la locul accidentului, mastodontul a strivit sub greutatea sa mașina sudorului, mașină în care acesta se refugiase să vorbească la telefon.

Lucrul la înălțime

Scenariul de mai sus este o poveste inspirată din fapte reale, fapte culese din mai multe evenimente întâmplate în România. Imaginea are doar rol demonstrativ. 

Este un scenariu posibil și într-un variantă alternativă gestionarea siguranței subantreprenorilor s-ar face de o manieră responsabilă după cum urmează mai jos.

Atunci când lucrezi cu echipe ale subantreprenorilor îți dorești să eviți evenimente neplăcute și e normal să știi oamenii cu care lucrezi, de aceea este necesară precalificarea acestora, astfel încât ambele părți ajung să cunoască un minim de informații despre așteptările partenerilor în ceea ce privește partea de siguranță în  muncă.
Mai apoi, sunt vitale clauzele contractuale și convenția SSM. Conțin aceste documente reguli relevante sau este doar o altă anexă pe care nu o va citi nimeni? Este clară metoda de lucru?

Instruirea echipelor subantreprenorilor

“Instruirea subantreprenorilor nu este treaba noastră, au SSM-istul lor, au șef, să vină să-i instruiască. Au semnat fișele SSM”

Este suficientă o semnătură pe niște fișe? Instruirea subantreprenorilor poate fi și o oportunitate de a educa lucrătorii pe termen lung. Este un semnal pe care-l transmiți că Siguranța în Muncă este importantă și că ești preocupat de siguranța lor.

Control Operațional

Desfășurarea lucrărilor în teren îți este indiferentă? Știi cine lucrează în curtea ta? Vizitele regulate, auditurile și monitorizarea permanentă pot fi soluții pentru un control operațional eficient. Sunt oportunități de a observa dacă este respectată metoda de lucru, dacă lucrătorii au echipamente de lucru corespunzătoare (fără improvizații), dacă lucrătorii sunt apți de muncă (fizic, psihic), dacă poartă Echipament Individual.

Revizuirea performanței

S-a terminat lucrarea și este un moment bun pentru a revizui performanța subantreprenorilor. Dacă există loc de îmbunătățire subantreprenorii pot primi note și măsuri concrete. Procesul încheindu-se cu această etapă este de dorit ca pe viitor să ai integrate informațiile  din această etapă în etapa de precalificare.

Tu ce scenariu alegi?

Dacă ai nevoie să construiești un standard pentru gestionarea subantreprenorilor și a riscurilor relevante din industria ta, dacă ai nevoie de auditarea activităților sau dacă ai nevoie să lansezi o campanie de conștientizare a riscurilor aștept emailul tău la sorin@isafety.ro sau mesajul tău pe whatsapp.

Distribuie

Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Abonează-Te La Newsletterul Isafety.Ro
Pentru A Nu Rata Niciun Articol

Descoperă mai multe Articole