Povestea Isafety.ro

Ce inseamna SSM

Dacă te interesează ce inseamna SSM la nivel practic ai ajuns in locul potrivit. SSM inseamna  Sănătate și Securitate în muncă și presupune o serie de activități pe care un angajator trebuie sa le realizeze pentru a se asigura că nicio persoană nu va fi vătămată de activitatea pe care o desfășoară.

Activitățile sunt de natură organizatorică, tehnică, achiziții de echipamente, administrative. Domeniul este reglementat de Legea 319/2006.

 

mina subterana ce inseamna ssm
sorin cenusa

Începuturile SSM

Mă numesc Sorin Cenușă și sunt dezvoltatorul ISafety.ro. M-am născut în Petroșani, Valea Jiului, o zonă monoindustrială. Tata și cei doi frați ai mei au lucrat în minerit în subteran. De aici a venit dorința părinților de a avea o viață mai bună urmând o facultate tehnică. 

În 2006 am ajuns să mă angajez ca inginer pentru o companie multinațională. Primul loc de muncă în poziția de inginer a fost într-o balastieră. 

După un an de lucru în balastiere am început lucrul ca și inginer de mediu timp de patru ani. In 2011 am avut oportunitatea să încep să lucrez ca Safety manager pentru activitatea de agregate a grupului Lafarge în România. Astfel, am ajuns să înțeleg la nivel practic ce inseamna SSM.

balastiera ce inseamna ssm

Ce inseamna SSM la nivel practic

Ultimii 7 ani au fost foarte provocatori, însă au fost ani în care am învățat foarte mult și pot spune că mi-am descoperit vocația.

Începuturile mele profesionale mi-au arătat că există preocupare reală în ceea ce privește siguranța la locul de muncă. Am înțeles că  este un aspect în care  managementul Crede cu adevărat. În calitate de Safety manager ai grijă de oamenii care lucrează pentru companie și ce menire mai frumoasă decât aceea de a avea grijă de oameni. 

isafety manager ce inseamna ssm

Este nevoie de o serie de schimbări

Cele mai grele momente în viața unui Safety manager sunt legate de accidente. Ințelegi că nu poți da timpul înapoi și deși ai depus toate eforturile un om nu a mai ajuns acasă teafăr și nevătămat. Tocmai de aceea platforma ISafety își propune să schimbe o serie de aspecte în modul în care acest domeniu este abordat.

Din punct de vedere al siguranței publice avem probleme serioase. Un exemplu ar fi numărul mare de accidente rutiere. De asemenea, după accidentul din Colectiv lucrurile au revenit la normal. Aspect care mă duce la următorul punct și anume cel instituțional. Mi-ar plăcea să întâlnesc autorități cu simț pragmatic. Autoritati care au dorința de a îmbunătăți versus un inspector care așteaptă să greșești pentru a da o amendă fiindcă nu ai întocmit un document. 

În mediul privat îmi doresc să văd o comunitate de specialiști Safety. Vreau să văd mai multe instruiri practice, proceduri mai simple, bazate pe vizual mai mult decât pe articole din legi. Astfel, când ne întrebăm ce inseamna ssm să nu rămânem blocați în birocrație.

De ce Isafety.ro

Dedicându-mă proiectului ISafety.ro cred că trec la nivelul următor, în care sunt de folos societății având posibilitatea de a ajuta mult mai mulți oameni, mult mai multe companii să facă diferența atunci când vorbim de lucrul în siguranță. În parteneriatele ISafety.ro îmi propun îmbunătățirea proceselor, sistemelor, transformarea instruirilor plictisitoare în instruiri atractive, transformarea procedurilor pline de text în proceduri cu imagini simplu de înțeles și care să ușureze munca lucrătorilor. Îmi place să îmi eficientizez modul de lucru, să nu pierd timp pe întocmirea de hârtii și să pun accentul pe calitate, aducând plus valoare prin ușurarea muncii oamenilor de Safety.

Sorin Cenusa