Am auzit și văzut multe accidente de muncă cu strivire în utilaje în care lucrătorii au fost surprinși de pornirea accidentală. Preponderent aceste accidente au loc în timpul efectuării lucrărilor de mentenanță. La finalul acestui material găsești câteva știri cu evenimente care s-au terminat într-un mod nefast. Deoarece nu a existat o metodă relevantă de prevenire au fost oameni cărora le-a fost afectată viața fiind striviți în utilaje.
Una dintre presupunerile celor care intervin la utilaje este că doar ei pot să pornească acel utilaj și este foarte puțin probabil ca utilajul să fie acționat din greseală.
Totuși, realitatea bate filmul. Astfel, fie nu există nicio metodă de prevenire a acestui tip de eveniment, fie angajatorul are doar masuri administrative (anunțarea lucrării sau păzirea tabloului de comandă).
Ca să mentinem povestea scurtă, una dintre soluții pentru a evita întamplarea unor accidente provocate de porniri accidentale constă in 3 pași simpli:
1. Oprirea utilajului și aplicarea unui lacăt pe tablou
(dacă lucrează 5 oameni la acel utilaj toți 5 își vor aplica lacătul, astfel încât să nu poată fi pornit utilajul până când ultima persoană nu iese din utilaj/lucrare)
2. Anunțarea lucrării printr-o etichetă
3. Verificarea pornirii după efectuarea lăcătuirii
Au existat accidente cand utilajul era alimentat dintr-un alt tablou față de cel lăcătuit.
În cazul în care consideri că metoda prezentată urți-ar putea fi de folos trimite-mi un email la sorin@isafety.ro. Această soluție te poate ajuta să previi accidente de muncă cu strivire în utilaje.
- Accident balastiera Arad
- Accident port Constanța
- Accident Târgu Mureș – malaxor pornit de șeful victimei
- Accident județul Suceava – malaxor stație de betoane pornit din neglijența unui coleg