Luna Februarie a fost destul de generoasă din punct de vedere al temperaturilor, astfel încât activitatea s-a dezmorțit bine. Odată cu vremea bună au început să apară accidentele în construcții, cap de afiș fiind căderile de la înălțime. În zona industrială prinderea în organe de mașini rămâne o provocare. Despre prevenirea accidentelor de muncă ce presupun pornirea accidentală am scris aici.
Pentru a nu rata vreun articol te invit să te înscrii la newsletterul isafety.ro.
Constanța – un lucrător de 64 de ani a decedat în urma căderii în apă.
Constanța – un lucrător de 54 de ani a decedat în urma căderii de la o înălțime de 3 m în timp ce efectua lucrări de zidărie.
Dâmbovița – lucrător de 48 de ani rănit grav în urma căderii de la o înălțime de 6 m în timp ce monta o fereastră.
Sibiu – lucrător de 27 de ani rănit grav în urma căderii de la o înălțime de 8 m în timp ce efectua lucrări de construcție.
București – lucrător de 22 de ani a decedat în urma căderii de pe o schelă
Vaslui – un lucrător de 56 de ani a decedat în urma strivirii într-un malaxor
Argeș – un lucrător de 35 de ani rănit grav în urma strivirii picioarelor într-un utilaj
Timiș – un lucrător de 35 de ani rănit grav în urma prinderii mâinii în utilaj în timp ce efectua lucrări de curățenie.
Iași – un lucrător de 37 de ani rănit grav în urma prinderii mâinii în motorul tractorului
Iași – un lucrător de 61 de ani rănit grav în urma strivirii în șantier de către mai multe plăci de beton.
Iași – lucrător de 45 de ani rănit grav în urma strivirii de către liftul la care intervenea.
Suceava – lucrător de 54 de ani decedat în urma prăbușirii unui planșeu.
Argeș – un lucrător de 32 de ani a decedat în urma electrocutării survenite în timp ce efectua lucrări pe un stâlp.
Precizare: Așa cum am mai spus, am început în iulie 2018 un demers de a face în fiecare lună o selecție a accidentelor de muncă care au loc în România (evenimentele care apar în presă). Este un semnal de alarmă că evenimente tragice se întâmplă! Altfel, retorica oficială ne arată statistici bune (despre asta într-un articol viitor).
Înșiruirea acestor evenimente tragice reprezintă „DE CE-ul” pentru care le spunem oamenilor să respecte regulile. Ne dorim ca oamenii care lucrează cu noi să ajungă acasă teferi. Este un prim pas, nu înseamnă că acest material va rezolva toate aspectele legate de siguranța în muncă și sunt de acord cu ideea că este nevoie de o educare a forței de muncă, a angajatorilor și chiar a comunității de specialiști SSM.
Scopul nu este de a da vina pe cineva, companie, salariat, etc, ci de a conștientiza că siguranța angajaților este importantă și să încercăm să luăm fiecare lecțiile aferente pentru a preveni întâmplarea unor evenimente similare așa cum am menționat și într-un articol precedent. De aceea, voi menționa doar o scurtă descriere conform informațiilor publice pe care le avem (vezi linkuri pentru mai multe detalii).
Având în vedere că vorbim de informații apărute în presă, practic sunt mult prea puține date pentru o analiză completă și corectă a fiecărui eveniment. Mai mult decât atât, nu facem cercetarea evenimentelor aici.