La fiecare început de an avem posibilitatea să analizăm ce nu a mers bine în anul anterior, să ne luăm lecțiile și informațiile necesare pentru a ne putea defini drumul în noul an.
Dacă nu ai planificat activitățile pentru 2019 sau ai nevoie de inspirație îți recomand mai jos câteva domenii peste care să te uiți ca potențiale zone de dezvoltare (bineînțeles, dacă ți se aplică).
- ISO 45001
Standardul care va înlocui OHSAS 18001 împlinește în luna martie un an și mai avem 2 ani la dispoziție pentru a face tranziția la ISO 45001. Provocarea și oportunitatea vin din faptul că permite reducerea birocrației, însă diferența o face modul de implementare și aici contează „de ce-ul”. Dacă păstrăm certificarea doar de dragul certificării cu siguranță implementarea și menținerea acestui standard va crea birocrație suplimentară și multe frustrări.
- Programe pentru schimbarea comportamentelor
Marile companii au depășit zona de conformare legală, zona de conformare cu standardele tehnice cele mai ridicate și depun eforturi pentru a crește gradul de conștientizare și implicare a lucrătorilor. De asta, au apărut concepte ca „Behavior Based Safety”, „Safety differently” sau „Safety II”.
- Instruiri relevante
Deși sunt oameni care inovează modul în care se fac instruirile prin realitate virtuală sau augmentată, deși avem unelte de elearning la dispoziție, încă avem o prăpastie între modul de instruire a lucrătorilor în teren și posibilitățile tehnice pe care le avem la dispoziție. E nevoie să ieșim din mentalitatea că 10 pagini pline de text ajută în vreun fel lucrătorii, cel mult îi va plictisi și îi va îndepărta de subiect.
- Organizații care învață
Despre organizații care învață am scris aici. Un eveniment care nu a produs efecte poate fi o adevărată lecție.
- Automatizarea proceselor – gestionarea documentelor
Trăim vremuri interesante în care putem automatiza sarcini, procese, nemaifiind necesar să lucrăm cu 10 fisiere excel și 10 fisiere word pentru o evaluare de riscuri. Există soluții în cloud care automatizează generarea de documente și reduc birocrația. Dacă vrei să afli cum te pot ajuta trimite-mi un email la sorin@isafety.ro.
- Siguranța rutieră
Rămâne o preocupare constantă având în vedere condițiile de pe drumurile din România. Ai un program de verificare a camioanelor care transportă produsele companiei tale? Dar, un sistem de instruire cu informații relevante pentru șoferii din flota companiei?
- Lucrul la înălțime
Cauza principală a deceselor în România din accidente de muncă rămâne căderea de la înălțime, lucrătorii firmelor de construcții fiind preponderent expuși la acest risc.
- Circulația in interiorul punctului de lucru
În anul 2018 au avut loc o serie de evenimente neplăcute ce au vizat interacțiunea între mașini și pietoni, manevrele cu spatele și striviri de către utilaje. Regulile de circulație în incinta punctelor de lucru sunt clare? Există un plan de circulație? Ai stabilite reguli cu privire la dotarea minimă a camioanelor care transportă produsele companiei tale? Pentru mașinile care transportă produse în zone aglomerate alarma la mers înapoi nu mai este suficientă, sunt cerute camere sau radare pentru ajutorul șoferilor la manevra cu spatele.
- Porniri accidentale și organe de mașini în mișcare
Deși legislatia este clară cu privire la organele de mașini în mișcare și protecțiile necesare echipamentelor de muncă, încă avem accidente și utilaje neprotejate. În anul 2018 au fost câteva evenimente înfiorătoare cu oameni striviți de către utilaje pornite accidental.
Ai un program pentru a evita pornirile accidentale? Despre un asemenea program am scris aici.
- Sănătate ocupațională (noxe, substanțe chimice, ergonomie)
În domeniul SSM avem tendința de a ne preocupa doar de riscurile care pot provoca consecințe acum și aici, ignorând astfel riscurile de îmbolnăvire profesională. Aspect neglijat de lucrători și angajatori, sănătatea ocupațională este atât de vastă încât în USA există un job de igienist industrial. Revenind, în România, ne aflăm în fața unor schimbări legislative și cred că acolo unde facem măsuratorile de noxe trebuie să ne întrebăm dacă sunt pe bune sau le facem doar să bifăm o cerință.
Dacă este vreun aspect pe care-l consideri relevant și nu l-am menționat sau te pot ajuta în vreun fel aștept emailul tău la sorin@isafety.ro.
De asemenea, dacă vrei să nu ratezi vreun articol sau informații relevante din domeniu te invit să te înscrii la newsletterul isafety.ro.
În speranța că articolul te-a inspirat te rog să-l distribui în rețeaua ta.