3 pași simpli pentru a evita accidentele provocate de porniri accidentale

3 pași simpli pentru a evita accidentele provocate de porniri accidentale

Am auzit și văzut multe accidente în care lucrătorii au fost surprinși de pornirea accidentală a utilajelor în timpul efectuării lucrărilor de mentenanță. La finalul acestui material găsești câteva știri cu evenimente care s-au terminat într-un mod nefast fiindcă nu a existat o metodă relevantă de prevenire.

Una dintre presupunerile celor care intervin la utilaje este că doar ei pot să pornească acel utilaj și este foarte puțin probabil ca utilajul să fie acționat din greseală.

Totuși, realitatea bate filmul și fie nu există nicio metodă de prevenire a acestui tip de eveniment, fie angajatorul are doar masuri administrative (anunțarea lucrării sau păzirea tabloului de comandă).

Ca să mentinem povestea scurtă, una dintre soluții pentru a evita întamplarea unor accidente provocate de porniri accidentale constă in 3 pași simpli:

1. Oprirea utilajului și aplicarea unui lacăt pe tablou

(dacă lucrează 5 oameni la acel utilaj toți 5 își vor aplica lacătul, astfel încât să nu poată fi pornit utilajul până când ultima persoană nu iese din utilaj/lucrare)

2. Anunțarea lucrării printr-o etichetă

3. Verificarea pornirii după efectuarea lăcătuirii

Au existat accidente cand utilajul era alimentat dintr-un alt tablou față de cel lăcătuit.

În cazul în care consideri că metoda prezentată ți-ar putea fi de folos trimite-mi un email la sorin@isafety.ro.